news-details

Xinjiang’ın dağlık bölgesinde 30 yıldır çalışan “Atlı Doktor” Cumatay Avbekir

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Tekes ilçesine bağlı Bozdön adlı hayvancılık bölgesinde 58 küsur yaşında Cumatay Avbekir adlı bir “Atlı doktor” var.

Tekes ilçe merkezine 100 kilometre mesafede bulunan ve deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 3 bin metreyi geçen Bozdön hayvancılık bölgesi, dağlarla çevrili kapalı bir bölgedir. Burada yollar çok tehlikelidir, aniden akıntılar akıtıp uçuruma götürebilir, bazen asma köprü adı verilen akıntı üzerine yatay şeklinde konulan tek ağaçtan geçmek gerekir, yolun en dar kısmının genişliği 50 cm’ye bile ulaşmıyor.

Cumatay Avbekir asma köprüden geçiyor

Cumatay 1992 yılında Gulca Tıp Okulu’ndan mezun olduktan sonra, Bozdön Sağlık Merkezi’nde işe başladı. Sağlık merkezinin yakınındaki 2 binden fazla çoban aile her yıl kış mevsiminde 300 bini aşkın hayvanı Bozdön’e taşıyıp burada kışı geçirmeye geliyor. Bu dönemde çobanlara tedavi hizmeti sağlamakla meşgul olan Cumatay, yoğun bir çalışma temposuna giriyor.

Çobanlar çok dağınık şekilde oturdukları için en yakında oturan çobanın evi birkaç dağın ötesindeyken, en uzakta oturan çobanın evine ulaşmak için atlı iki gün yol yürümek gerekir. Bir yükselen bir alçalan dağ şeritlerinin öbür ucunu görmek mümkün değil, omuzunda ilaç sandığı taşıyan Cumatay, dar yollarda atla yavaş yavaş ilerlemek zorunda, beraberindeki ilaç sandığı çobanları acıdan kurtaracak bir umut.

Cumatay (sağda) bir çobanın durumunu teşhis ediyor

Son yıllarda, Xinjiang’da ulaşım, eğitim, sağlık gibi altyapı tesislerinin koşullarında büyük ölçüde iyileşme kaydedilirken, Cumatay’ın bulunduğu Bozdön Sağlık Merkezi’ndeki tıbbi koşullar da giderek daha iyi hale geldi.

Cumatay günümüzdeki çalışma koşullarından duyduğu memnuniyeti şu sözlerle ifade etti: “Geçmişte, sağlık merkezimizde tek katlı olarak yapılmış sadece iki çalışma odamız olduğu için sadece sıradan hastalarla ilgilenmekle sınırlı kalmak zorundaydık. Şimdi ise sağlık merkezimizde yüz metrekareyi aşkın poliklinik odası, yüz metrekareyi aşkın geleneksel Çin tıbbı odası, 10’dan fazla hasta odası bulunurken, sağlık personeli sayısı daha 8’den 18’e çıktı ve elektrik ve merkezimize içme suyu ulaştırıldı, telekomünikasyon ekipmanları da getirildi.”

 Cumatay yıllardır hep yanında taşıdığı ilaç sandığını temizliyor

 Cumatay 30 yıldır uğraştığı doktorluk çalışmasından bu yana, dünyayı sarsan büyük işler yapmadı ve tedavi ettiği kişilerin çoğu soğuk algınlığı ve ishal gibi yaygın hastalıklardan şikayetçiydi, ancak sıradan bir doktor olan Cumatay, çobanların sağlıklarının koruyucusu olarak görülüyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı