news-details

Samsun TEKNOFEST'te buluş fuarı açıldı

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ev sahipliğinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı iş birliğiyle Samsun TEKNOFEST’te düzenlenen 7’inci Uluslararası Buluş Fuarı(ISIF’22)nın açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı.

Samsun Çarşamba Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST Karadeniz bünyesinde düzenlenen yarışmada 210 yerli 67 yabancı olmak üzere toplamda 277 buluş sergilenmeye başlandı.

Fuarın açılışı nedeniyle düzenlenen törene Bakan Varank’ın yanı sıra Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ile TÜRKPATENT Başkanvekili Cemil Başpınar katıldı.

Fuarın açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçmişte çocukların "Aman icat çıkarma" diyerek uyarıldığını ifade ederek "Biz diyoruz ki çocuklarımıza, 'Ne olur icat çıkarın, ne olur inovasyona yönelin, bilime, teknolojiye yönelin." ifadesinde bulundu.

“TEKNOFEST’in ayrılmaz parçası”

Açılış töreninde konuşan Bakan Varank, fuarın TEKNOFEST'in ayrılmaz parçası haline geldiğini söyleyerek "Dünyanın her tarafından fikri, buluşu olan, patentle ilgili çalışmalar yapan yarışmacılar, buluşlarını burada sergiliyor ve burada jürinin değerlendirmesi sonucunda birinciler, ikinciler tespit edilmiş olacak." dedi.

“ En güzel buluşlar Samsun’dan çıksın”

Bakan Varank, fuarda buluşların yarıştığına dikkati çekerek "Uluslararası Buluş Fuarı, fikri olan, bunu projelendiren insanların yarıştığı bir fuar. Bunun açılışını gerçekleştiriyoruz. 12 ülkeden yarışmacılar var. Hayırlı olsun. En güzel buluşlar inşallah Samsun'dan çıksın." diye konuştu.

 “Aman icat çıkarma”

 Geçmişte çocukların "Aman icat çıkarma" diyerek uyarıldığını hatırlatan Varank, "Biz diyoruz ki çocuklarımıza, 'Ne olur icat çıkarın, ne olur inovasyona yönelin, bilime, teknolojiye yönelin." ifadesini kullandı.

 Varank, konuşmasının ardından stantları gezerek buralarda sergilenen buluşlar hakkında bilgi aldı. Fuar sonunda seçilen buluşların sahiplerine madalya ve ödül verilecek.

 Takdim edilecek ödüllerin kategorileri şöyle:

 ISIF’22 Uluslararası Buluş Fuarı Organizasyon Ödülleri:

GRAND PRIX

-SIF'22 Altın madalyalar

-ISIF'22 Gümüş madalyalar

-ISIF'22 Bronz madalyalar

-ISIF’22 Uluslararası Buluş Fuarı özel ödülleri:

-TÜRKPATENT En iyi yabancı buluş ödülü

-TÜRKPATENT En iyi yerli buluş ödülü

-TÜRKPATENT En İyi Akademik Buluş ödülü

-WIPO En İyi Yabancı Buluş ödülü

-WIPO En İyi Yerli Buluş ödülü

-WIPO En İyi Akademik Buluş Ödülü

-IFIA En İyi Yabancı Buluş Ödülü

-IFIA En İyi Yerli Buluş Ödülü

-IFIA En İyi Akademik Buluş Ödülü

Hibya Haber Ajansı