news-details

CIFTIS’in kurumsal itibarı nereden geliyor?

2022 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı (CIFTIS) bugün başkent Beijing’de açıldı. İlkinin 2012 yılında düzenlenmesinden bu yana geçen 10 yıl içinde CIFTIS dünyanın dört yanından gelen işletmelerden yüksek itibar kazandı ve günümüzde hizmet ticareti alanında en geniş çaplı fuar haline geldi.

İşte bu itibardan dolayı bugün açılan CIFTIS’e, dünyanın en büyük 500 işletmesinden 400’ü bizzat katıldı.

CIFTIS’in kurumsal itibarı, Çin’in sahip olduğu devasa piyasanın çekiciliğinden kaynaklanıyor.

CIFTIS’ın düzenlendiği 10 sene, aynı zamanda Çin’in hizmet ticaretinin hızla geliştiği 10 senedir. 2012-2021 yılları arasında, Çin’in hizmet sektöründe gerçekleştirilen katma değeri 1,49 kat arttı. Çin’in hizmet dış ticaretinin ortalama yıllık büyümesi yüzde 6,1 olup, küresel büyümeden 3,1 puan daha yüksektir. Çin’in hizmet ticareti küresel sıralamada art arda sekiz yıldır ikinci sırada yer aldı. Yılın ilk yarısında, Çin’in hizmet sektöründe gerçekleştirilen dış ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,16 arttı. Çin’in hizmet sektöründeki kalkınmasının arkasında, her geçen gün daha da büyüyen dev piyasa avantajı yatıyor. Birçok yabancı işletme, CIFTIS aracılığıyla Çin piyasasına girdi.

Bu sene, Çin’deki İtalya Büyükelçiliği, İtalya Dış Ticaret Komisyonu, Çin’deki İtalya Ticaret Odası, İtalya Ulusal Turizm İdaresi ile 15 İtalyan işletmeden oluşan İtalyan Ulusal Pavyonu ilk defa CIFTIS’de yer aldı. İtalya Dış Ticaret Komisyonu’ndan bir yetkili, bu işletmelerin Çin’e gelmesinin amacının, CIFTIS platformu aracılığıyla en yeni hizmetlerini sergileyerek, Çin’deki etkilerini genişletip, karşılıklı yarara dayalı ortak kazancı gerçekleştirmek olduğunu belirtti.

COVID-19 salgınının dünya genelindeki etkileri sürerken küresel ekonomik toparlanma ise yavaş ilerliyor. Çin CIFTIS’ı düzenlemek yoluyla, yabancı işletmelerin Çin’in hizmet piyasasına girmesi için fırsat sağlamanın yanı sıra, Çinli işletmelerin yerli ve yabancı piyasalardan faydalanması için de güzel bir platform sundu.

Son 10 yılda, çok sayıda işletme, CIFTIS aracılığıyla Çinli şirketlerden yatırım çekti, birçok işletme de Çin piyasasına girdi ve Çin’in dışa açılmasından yarar gördü. Bu, CIFTIS’in cazibesi ve Çin piyasasının çekiciliğidir ve aynı zamanda Çin’in dışa açılmasının sonuçlarından biridir. Yabancı yatırımların Çin piyasasına girişine ilişkin negatif listenin düzenli olarak kısaltılması, sürekli revize edilen Yabancı Yatırım Yasası ve gelişen 21 serbest ticaret pilot bölgesi... Çin’in yüksek seviyeli dışa açılmayı durmaksızın ilerletmesiyle Çin piyasası, yabancı sermaye için gün geçtikçe daha çekici bir hale geliyor.

Aslında Çin sadece bir fuar ya da bir platform kurmakla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda dışa açılmış yeni kalkınma düzenini de oluşturmaktadır. Bu, Çin ekonomisine dinamizm kazandırırken dünya ekonomisinin toparlanmasına da güç katıyor.

Kaynak Liu Dong, CRI Haber Merkezi
Hibya Haber Ajansı