news-details

Çin’de yıl sonuna kadar şarj istasyonu olmayan otoyol kalmayacak

Çin Ulaştırma Bakanlığı, otoyollardaki şarj altyapısına ilişkin olarak yeni yayınladığı bir belgede, otoyollarda yer alan -çok yüksek rakımlı mevkilerde veya çok soğuk bölgelerde olanlar hariç- bütün hizmet alanlarına 2022 sonuna değin şarj hizmeti sağlamayı yükümlendi. Böylece 2023 sonuna değin, yerleştirilebilir oldukları tüm eyalet yollarında şarj istasyonları kullanıma sunulacak ve sayıları 2025 yılına değin daha da artırılacak. 

Yapılan plan, şarj dolum altyapısının inşası için net ve ülkenin yeni enerjili araç endüstrisinin gelişim temposuna uygun bir takvim belirlemiş bulunuyor. Çin’de kullanılan yeni enerjili araçlarının sayısı Haziran 2022’de10 milyonu almıştı. Bu sayı, ülke yollarındaki toplam araç sayısının yüzde 3,23’lük oranına denk düşüyor. 

Nitekim bu yılın ilk yarısında 2,2 milyon yeni enerjili araç kaydedildi. Bu sayı, 2021 yılının ilk yarısında plaka edinmiş yeni enerjili araçların iki katı kadar. Rakamlar, yeni enerjili araçların kullanımının hızla artacağını gösteriyor.

Ülkede 2021  yılı sonunda 2,62 milyon şarj kolonu vardı. Daha da ötesi, bu şarj tesisleri farklı bölgeler arasında dengesiz biçimde dağıtılmıştı. Bu nedenle sürücüler bazı bölgelerde araçlarını şarj etme konusunda güçlük yaşıyordu. Yeni plan, temiz enerji ile çalışan araçların işini pek çok bakımdan kolaylaştıracak nitelikte.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı