news-details

Bakan Varank’tan TEKNOFEST Karadeniz'de Trendyol’a plaket

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali(TEKNOFEST) Karadeniz’in açılış gününde tüm yazılım ve teknolojileri Türk mühendislerinin imzasını taşıyan Trendyol’a Platin plus teşekkür plaketini verdi.

Yazılım ekosistemini geliştirmeye amaçlayan Türkiye Açık Kaynak Platformu’na Trendyol destek verdi. Türkiye’nin 10 milyar dolar üzerinde değerlemeye ulaşan ilk Decacorn’u olan Trendyol, Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun destekçileri arasında yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST Karadeniz’in açılış gününde tüm yazılım ve teknolojileri Türk mühendislerinin imzasını taşıyan Trendyol’a Platin plus teşekkür plaketini verdi. 

Bakan Varank, gençlerin 42 okullarında eğitmen olmadan oyunlaştırılmış bir şekilde yazılım öğrendiğini belirterek “Çocukları okula devam etmeleri için zorlamıyoruz ama gittiğimde bakıyorum 2 gün evine gitmeden yazılım yapan çocuklar var. Trendyol da kendisine yakışan bir şekilde açık kaynak platformumuzun üyelerinden bir tanesi oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” ifadesinde bulundu.

Üye katılım töreni

Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST, Samsun’da başladı. Festivalin açılışını gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, etkinlik alanında bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın standında düzenlenen Türkiye Açık Kaynak Platformu’na üye katılım törenine katıldı. Törende, teknoloji şirketi Trendyol, Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun Platin plus üyesi oldu.

Bafra Nokulu ikram ettiler

Bakan Varank, Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin’e üyelik plaketini verdi. Bakan Varank’a AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan eşlik etti.  Trendyol Kurucu Ortağı Begüm Tekin de törende yer aldı. Tören öncesinde Trendyol satıcılarından Nezahat Şahin, Bakan Varank’a Samsun’un coğrafi işaretli yöresel lezzeti nokul ikram ederken, Bakan Varank, tüm çalışanları kadınlardan oluşan Bafra Nokul ve Lokumevi’nin kurucusu Nezahat Şahin ile bir süre sohbet etti.

“Gençlerimiz çok başarılı”

Törende konuşan Bakan Varank, şunları söyledi: “Trendyol da kendisine yakışan bir şekilde açık kaynak platformumuzun üyelerinden bir tanesi oldu. Destekçilerinden bir tanesi oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Şu anda yazılım alanı her sektörü etkileyen bir alan. Biz yazılımcı sayımızı böylece arttıracağız.” şeklinde konuştu.

“Yerli ve milli teknolojimizi uluslararası arenaya taşıyoruz”

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin de Türkiye Açık Kaynak Platformu üyeliğiyle ilgili, “Trendyol olarak bugüne kadar geliştirilen 100’ün üzerinde açık kaynak projesi ile know-how’ımızı teknoloji dünyasıyla paylaştık. Ülkemizin 102 farklı üniversitesinden mezun 2 bini aşkın Türk mühendisin geliştirdiği teknoloji çözümleri bugün Türkiye’nin sınırlarını aşarak farklı ülkelerde kullanılmaya başlandı.” dedi.

“Samsun'da e-ticarete ilgi artıyor”

İstihdam imkanı

Trendyol bu üyelikle birlikte platformun kurduğu Ekol 42 okulları başta olmak üzere açık kaynak yazılım projelerine destek sağlayacak. Bu okullarda eğitim gören 50 öğrenciyi yarı zamanlı, tam zamanlı veya stajyer olarak istihdam edecek. Düzenlenecek yarışmalar, konferanslar gibi etkinliklerde rol alacak.

Türkiye Açık Kaynak Platformu

Türkiye Açık Kaynak Platformu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü ortaklığında kuruldu. Kamu ve özel sektör şirketleri, STK’lar, üniversiteler, eğitim kurumları ve topluluklardan oluşan platform, paydaşları ile açık kaynak ekosistemini geliştirmek için faaliyetler yürütüyor.

42 yazılım okulları

Platformun Ekol 42 ile iş birliği sonucunda Türkiye’de iki yeni nesil yazılımcı okulu açıldı. Bilişim Vadisi ve Vadistanbul'da yer alan 42 İstanbul ve 42 Kocaeli yazılım okulları, Türkiye’nin yazılım ekosistemini geliştirmeyi amaçlıyor. 7 gün 24 saat ücretsiz eğitim verilen okullarda, öğrenciler bir eğitmen olmadan projeler ve oyunlaştırma yöntemiyle yazılımı birbirlerinden öğreniyor. Yazılımcı olmak veya kodlama yetkinliklerini geliştirmek isteyen 18 yaş üzerindeki herkes, www.42istanbul.com.tr ile www.42kocaeli.com.tr adresleri üzerinden başvuru yapabiliyor.

En iyi kodlama okullarından

23 ülkedeki 36 kampüsüyle uluslararası bir marka olan Ekol 42, dünyanın en iyi kodlama okulları arasında gösteriliyor. Bu okulların, Türkiye'nin yazılımcı potansiyelini üst seviyelere çıkararak bu alandaki uluslararası rekabet gücünü artırması amaçlanıyor.

Hibya Haber Ajansı