news-details

Gazprom, Çin ve Moğolistan için Sibirya 2 boru hattını inşa edecek

Rus enerji şirketi Gazprom, Çin yönündeki boru hattını rekor kazanç sağlama beklentisiyle inşa ediyor. Gerçekten de Gazprom’un Şefi Alexej Miller, Interfax Haber Ajansı’na verdiği bir telekonferans demecinde, şirketinin yılın ilk yarısındaki sonuçlarının çok çok iyi olduğunu açıkladı ve bu finansal akışın, stratejik yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi bakımından çok elverişli bir çıkış noktası oluşturduğunu söyledi.

Miller’in açıklamalarına göre Gazprom yakında, ülkesinin Avrupa’daki boru hattı şebekesini ülkenin doğusuyla birleştirmek istiyor. Bunun yanı sıra planlanan Sibirya 2 boru hattı projesine de başlanacak. Planlanan hat, gazı Doğu Sibirya’daki yataklardan Çin’e getirecek. Bu arada bir kolun da Moğolistan’dan geçmesi planlanıyor. Rus yetkililerin de açıkladıklarına göre Çin pazarı, dünyanın en dinamik pazarı. Öngörüler, Çin’in gaz tüketiminin önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 40 oranında artacağı konusunda birleşiyor.
Öte yandan Kowykta maden yataklarının 2023 yılında devreye girip işlemeye başlamasından sonra, Rusya’nın Çin’e şimdiye değin üzerinde anlaşılmış bulunan miktardan daha da fazla gaz vermeye hazır olacağı bildiriliyor.   

Miller, Avrupa’da düşen sürüm miktarlarına karşın, içinde bulunduğumuz yılda 2021 yılına kıyasla belirgin biçimde yüksek kazanç bekliyor. Nitekim Gazprom, yılın ilk yarısında, yükselen hammadde fiyatlarının da etkisiyle, 42 milyar avro tutarında rekor bir kazanç elde etmiş bulunuyor. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı