news-details

FED takviyesi

Piyasalarda geçen hafta kötü bir hafta olarak geride kalırken yeni hafta pek iyimser başlamadı. Emtia fiyatlarındaki, gelişmekte olan ülkelerin paralarında değer kaybı devam ederken borsalar da güne negatif başladı.

Ancak günün iki haberi öne çıktı. İlki Avrupa MB'nın 750 milyar € tutarında acil tahvil alım programı başlatılması kararı sonrasında Avrupa devletlerinin ekonomilere destekleri somut hale gelmeye devam etti ve AB üyesi ülkeler, Covid-19 salgını nedeniyle kamu harcamalarını sınırlandıran kuralları askıya almaya karar verdi. Böylece borçlanmada ve bütçe açığındaki sınırlamalar kalktı. Almanya, onayladığı 750 milyar € tutarındaki paket ile; şirketleri, istihdamı, piyasaları korumaya çalışacağını duyurdu. Diğer taraftan ECB Yönetim Komitesi Üyesi Visco, ECB'nin geçen hafta açıkladığı tahvil alım programını değiştirerek, daha çok alım yapmaya hazırlandığını söyledi.

 

İkinci haber ise ABD'den geldi. Ama önce şunu belirtelim, ABD’de aktif vaka sayısı muhtemelen Cuma günü dünyada ilk sıraya yükselebilir. Trump, salgınının en yoğun görüldüğü New York, Washington ve Kaliforniya’da ‘büyük felaket’ ilan edilmesine dair taleplere onay verdi ve ulusal muhafızları aktivite ettiklerini duyurdu.

 

Dün FED, olağanüstü bir hamle yaparak sınırsız varlık alımı dahil yeni tedbirler açıkladı. Önceki hafta 700 milyar USD tahvil alım programı açıklayan FED 1 haftada 272 milyar USD almıştı. Dün dedi ki "Her gün 125 milyar USD (haftada 625) alım yapacağım. Üstüne; büyük işverenlere, KOBİlere, öğrencilere vb ihtiyaçları için destek olmak amacıyla birçok mekanizma kuracak yada iştirak edeceğim." FED’in bu takviyesi haberiyle piyasalar ciddi toparlandı ama artıda kalmaya yetmedi. İlginçtir Trump,  destek paketini Senato’dan geçiremiyor. İlk oylamada 47 evet oyu alan tasarı dün akşam 49 destek alabildi, oysa 60 oya ihtiyaç var.

 

Piyasalar düşmekten yoruldu. Tepki vermek istediğinde yine satışlar geliyordu. Şimdi FED’in hamlesi ve diğer desteklere inanma zamanı gelmiş olabilir mi? İtalya’da günlük ölü sayısı azalma trendine girdi. Evet, ABD daha zirveyi görmedi, evet devlet desteği konusunda bile anlaşamıyorlar ama FED var. Dün akşamdan beri Dolar, 2 haftalık değer kazanma rallisini durdururken borsalar olumluya döndü. Bu sabah Asya borsalarına yeşil renk hakim.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı