news-details

Fx piyasalar

USD/TRY: Hem Fed hem de ECB'nin önümüzdeki toplantılarındaki faiz artırım boyutuna yönelik kısmi belirsizlikle piyasalarda dalgalanma devam etti. Dün, ECB'nin önümüzdeki toplantıda 75 baz puan faiz artışını tartışılması gerektiğine yönelik söylemler risk iştahını bozdu. Ancak, piyasaların bu sabah toparlanma eğiliminde olduğunu izliyoruz. Borsa endekslerinde yükselişler gözlenirken, Dolar endeksi (DXY) hafif geri çekiliyor. Powell'ın Jackson Hole'daki veriye bağlı söyleminin ardından bugün ABD'de TSİ 15.15'te açıklanacak ağustos ayı ADP özel sektör istihdam verisi önemli. Ayrıca, Euro Bölgesi'nde ağustos ayı öncü TÜFE verisi de oynaklık yaratabilir. Veri dışında TSİ 15'te Cleveland Fed Başkanı Mester'in konuşması takip edilecek. Şu ana kadar konuşan diğer Fed üyeleri ise eylül hamlesi için net bir sinyal vermedi. Dolar'daki küresel dalgalanmaya net bir tepki vermeyen Dolar/TL'de ise sınırlı yükseliş eğilimi devam ediyor. TCMB'nin faiz indirimi sonrasında enflasyon tarafında yukarı yönlü riskler artsa da TCMB'nin ticari kredilere yönelik düzenlemesinin bir taraftan daraltıcı etkisinin olması kurda oynaklığın düşük kalmasına neden olabilir. Ayrıca, düzenleyici kurumların koordinasyon avantajı ve son dönemde dış politikadaki yapıcı gelişmelerle sermaye akımlarında gözlenen olumlu seyir de TL'ye yardımcı olabilir. Bu kapsamda Dolar/TL'deki yükselişlerin sınırlı kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Teknik seviyelere bakıldığında aşağıda 18,13 ve 18,04 sıralı destekler olarak izlenebilir. Yukarıda ise 18,23 ve 18,29 sıralı dirençler konumunda. Bu sabah yurtiçinde TÜİK tarafından yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri takip edildi. Buna göre Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık  bazda %7,6 oranında büyüme kaydetti. Beklenti %7,5 idi. Bugün ayrıca TSİ 17'de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eylül-Kasım dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayımlanacak.


EUR/USD: Küresel piyasalarda Fed ve ECB tarafındaki faiz politikasına ilişkin sinyaller takip ediliyor. Geçen haftaki Jackson Hole toplantılarında şahin açıklamalar yapan Powell'ın ardından ABD'de açıklanan tüketici güven endeksi ve işgücüne olan talebin hala yüksek seyretmesi Fed'den eylülde 75 baz puanlık faiz artışı beklentisini destekledi. Diğer yandan, üyelerin yaptığı açıklamalardan ise net bir sinyal gözlenmiyor. Veri tarafında, bugün ABD'de açıklanacak ADP özel sektör istihdam verisi yakından izlenecek. Öte taraftan, Rusya'nın Avrupa'ya "bakım çalışmaları nedeniyle" enerjiyi üç gün daha kesmesi enerji krizinin derinleşebileceğine işaret ediyor. Ayrıca ECB'nin eylüldeki toplantısında 75 baz puanlık faiz artışının tartışılması gerektiğine yönelik söylemler de risk iştahını olumsuz etkilerken bugün Euro Bölgesi'nde açıklanacak ağustos ayı öncü TÜFE verisi de oynaklık yaratabilir. Paritede baskı azalmış gözükse de veri akışına bağlı olarak 1,0090 direnç ve 0,9945 destek seviyeleri arasında bant hareketi görülebilir.


XAU/USD: Powell'ın şahin olarak değerlendirilen Jackson Hole'daki toplantısı sonrasında değerli madende satış baskısı devam ediyor. Bugün ABD'de öğleden sonra açıklanacak ağustos ayı ADP özel sektör istihdam verisi oynaklık yaratabilir; ancak zayıf bir veride cuma günkü kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde değerli madende olası alımlarda kalıcılık beklemiyoruz ki teknik görüntü de zayıf. Bu kapsamda, olası yükselişlerde 1.746 tepki gelebilecek ana direnç olarak izlenebilir. Ara direnç ise 1.733 bölgesinde. Diğer yandan, iyi bir veride 1.696 seviyesine kadar düşüş sürebilir. Ara destek ise 1.712 civarında.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı