news-details

Asya piyasalarında hacimsiz işlemlerle pozitif seyir sürüyor

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında hacimsiz işlemlerle pozitif seyir sürüyor. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,46, Topix Endeksi %%1,43 yükseldi. Ay Yeni Yılı tatilinin devam etmesinden dolayı Çin, Hong Kong ve Güney Kore gibi majör piyasaların birçoğunda işlemler henüz başlamadı. Çin ana kara hisseleri hafta boyunca işlem görmeyecek. ABD endekslerinde alıcılı bir seansın ardından vadeliler yatay bir açılışı işaret ediyor. Bugün dünya genelinde PMI verileri izlenecek. Sabah açıklanan Japonya öncü PMI rakamlarına göre imalat verisi ocakta beklenti altında kalıp sektörde daralmanın sürdüğünü işaret ederken hizmet PMI beklentiyi ve büyümeyi işaret eden eşik değeri aştı. Gün boyunca Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de PMI verileri açıklanacak. Ayrıca, Almanya’da şubat ayı GfK Tüketici Güveni İklimi ve ABD’de Richmond Fed’in ocak ayı imalat endeksi takip edilecek.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa ve ABD hisse endeksleri pozitif bir görünüm sergiledi. Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,52 ve Almanya’da DAX Endeksi %0,46 arttı. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi yatay alıcılı fiyatlandı. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %2,01 ve Dow Jones Endeksi %0,76 arttı. S&P 500 Endeksi ise %1,19 artarak yaklaşık 1,5 ayın ardından 4 bin puanın üzerine çıktı. Dolar Endeksi (DXY) 102 puanda yatay kalırken EUR/USD paritesi sınırlı artışla 1,087 seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 3,8bp artarak %3,53’e ulaştı. Kıymetli madenlerden ons altın %0,19 değerlenerek 1.931USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol varil başına 88USD’den işlem gördü. Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı öncü verilere göre Euro Bölgesi’nde bu ay tüketici güven endeksi -22 puandan -20,9’a sınırlı iyileşecek.

BIST 100 Endeksi dün kapanışa doğru etkili olan satışların neticesinde %1,56 düştü. Böylece küresel hisse endekslerinden negatif ayrışan gösterge endeks 5.404,43 puana geriledi. Endeks’in işlem hacmiyse 116,07 milyar TL olarak gerçekleşti. Gram altın ve kur tarafında yatay alıcılı fiyatlamalar hâkim oldu. TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi bu ay 79,1 değerini aldı. Böylece tüketici güveni Eylül 2021’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü ancak eşik değer olan 100’ün altında kalmaya devam etti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı