news-details

Xi: Dijital ekonomik kalkınma tüm ülkelere fayda sağlamalı

Çin Cumhurbaşkanı, bugün Endonezya’nın Bali kentinde devam eden 17. G20  Liderler Zirvesi’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Dijital dönüşüme değinen Cumhurbaşkanı Xi, dijital ekonominin genişletilmesi ve küresel dijitalleşme dönüşümünün hız kazanarak dünya ekonomik düzenini etkileyen önemli unsurlar haline geldiğine işaret etti.

Çin'in G20 Hangzhou Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığı dönemde digital ekonomiyi G20’nin gündemine dahil ettiğine dikkat çeken Xi, ilgili tarafların dijital alandaki canlılığı teşvik ederek dijital ekonomik kalkınmanın tüm halklara fayda sağlaması için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Xi, şu önerilerde bulundu:

-          Çok taraflılığa bağlı kalınarak uluslararası işbirlliği güçlendirilmeli. Dışa açık, hoşgörülü, eşit, adil ve ayrımcı olmayan bir dijital ekonomik kalkınma ortamı yaratılmalı. 

-          Kalkınmaya öncelik verilerek dijital uçurum kapatılmalı. Çin, dijital ipek yolu inşa etme girişimini başlattı ve dijital ekonomiyi Küresel Kalkınma İnisiyatifi’nin kilit bir işbirliği alanı olarak saptadı.

-          İnovasyonun itici gücüne dayanılarak salgın sonrasındaki toparlanmaya güç katılmalı. Tüm taraflar, Çin’in ortaya koyduğu, dijital teknolojinin yenilikçi uygulamasını teşvik etmeyi ve inovasyon meyvelerinin paylaşımını gerçekleştirmeyi amaçlayan "G20 Dijital İnovasyon İşbirliği Eylem Planı"na davet ediliyor.

Zirvede G20 Liderleri Bali Deklarasyonu da yayımlandı.

Edinilen son bilgilere göre, 17. G20 Liderler Zirvesi bugün öğleden sonra Endonezya’nın Bali kentinde sona erdi, Hindistan G20’nin dönem başkanlığını devraldı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı