news-details

ABD’de 2Ç19 büyümesi

Ekonomik verilere ilişkin bilgilendirme;

“ABD’de 2Ç19 büyümesi”

ABD’de 2Ç19 GSYH büyüme revizyonu 6 Eylül Perşembe günü TSİ 15.30’da açıklanacaktır. Büyümenin önceki okumada olduğu gibi %2 seviyesinde sabit bırakılması beklenmektedir.

Ticaret savaşları konjonktüründe, küresel ekonomik büyüme seviyesine dair olan endişeler ve trump politikalarındaki belirsizlikler bu noktada özellikle iş yatırımları üzerinde olumsuz etkide bulunabilir. Bu bakımdan 2Ç19 döneminde risklerin aktif olduğunu biliyoruz, bu risk ve belirsizliklerin 3Ç19 döneminde de artması ve çözüme ulaşmaması özellikle büyüme görünümü üzerinde baskı oluşturacaktır, ki bu noktada daha güncel bir gösterge olan PMI tarafı mercek altına alınmaya başladı bile. Özellikle kriz döneminden sonra ilk defa 50 başa baş değeri altını gören PMI, bu belirsizliklerin imalat sanayii tarafına yansımasını göstermektedir. İş yatırımlarıyla ilgili herhangi bir yeni ayrıntı, şirketlerin yatırım yapmak için giderek daha çekingen olduklarına dair işaretler arasında özellikle yakından izlenecek.

Tüketici harcamalarında ise artış eğilimi devam etmektedir. Bu noktada Fed’in borçlanma maliyetlerini düşürmesi etkisinden de bahsedilebilir. İşgücü piyasasındaki iyileşme devam ederken, ücret artışları da yıllık bazda %3 bandı üzerine oturmuş görüntüde, bu da hane halklarının ekonomik durumu açısından elbette iyi bir duruma işaret ediyor. Bu hafta, dayanıklı mal siparişleri ile ilgili açıklanacak veriler de tüketim gücünü test etme kriteri bakımından önemle takip edilecektir.

Fed’in Ekim ayı toplantısında faiz indirimine devam edip etmemesi bakımından, son ekonomik trendlerin politika yapıcılarının beklentilerine uygun olup olmadıkları konusu önemli bir kriter… Bu yüzden ABD’nin veri seti önemli… Ticaret savaşı ve jeopolitik belirsizlikler gibi küresel risklerin ekonomi üzerindeki yavaşlatıcı etkisi Fed’i sigorta mahiyetli faiz indirimlerine yöneltmişti, yeni haberlerin politika gevşemesini devam ettirip ettirmeyeceğini izleyeceğiz, özellikle Ekim ayı ticaret görüşmeleri bu bakımdan kritik olacak.

Günlerden ABD Büyüme…

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşlarında bu sefer Trump’ın pozitif tarafı devreye girerek, bir anlaşma olabileceğini söylemlerini kendisinin azil sürecine ilişkin haber akışı gölgelemektedir. Piyasa dinamiklerin alışık olduğu azil tartışmalarının ABD 2020 seçimleri öncesinde alevlenmesi Trump’ın birçok cephede verdiği ticaret/kur/Fed savaşlarında işinin oldukça zor olacağını göstermektedir. Bu noktadan sonra siyasi risk unsurlarını ticaret savaşı etkisi kadar çok konuşuyor olacağız.

Risk algısında bozulma etkisi ile S&P500 endeksi 3000 seviyesi altında fiyatlanmaya devam ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.70 seviyesinde dengelenmektedir.

Bugün ABD büyüme verisini takip edeceğiz. Ekonomik aktivite için önemli olan veri Fed’in yol haritasına ışık tutbilecek düzeyde olabilir. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Powell para politikasında veri odaklı olduklarını vurgulamış ve büyüme dinamiklerine işaret etmiştir.

Borsa İstanbul 100 endeksi 100bin üzerinde kalıcılık ile 103 seviyelerinde dengelenmektedir. Yukarı yönde 103250 – 103500 – 104000 ve 104500 dirençleri gündeme gelebilir. Aşağı yönde ise 102000 – 101500 – 101000 ve 100500 desteklerine doğru geri çekilmeler görülebilir.

BİLGİLENDİRME:

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş.