news-details

Nato ülkesine füze saldırısı mı ?

Asya borsalarında Polonya'da Ukrayna ve Polonyalı yetkililerin Rus yapımı füzelerden kaynaklandığını söyledikleri patlamaların ardından hafif satış ve dolar’da da hafif yükseliş görmekteyiz. Jeopolitik gerilimlerin daha da artması potansiyeli, 07.15 itibariyle MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.6 , Avustralya hisseleri %0.5 , Japonya'nın Nikkei %0.76 ve Çin'in CSI 300 %0.3 ve de ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500 de %0,4 değer kaybettirmiş durumda. Gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, %3,799'dan %3,7622'ye geriledi. Eur/Usd de ise ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme 1,03 üzerinde kalmaya devam ediyor. Parite bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece hedefi 1.05. Çin'de yeni konut fiyatlarında 14 aydır devam eden düşüş Ekim ayında da devam etti ve önceki aya göre yüzde 0,37 geriledi. Ekim ayında yeni konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 düştü. Macaristan ve Slovakya'daki petrol boru hattı operatörlerine göre , Druzhba boru hattının bir bölümü aracılığıyla Doğu ve Orta Avrupa'nın bazı bölgelerine petrol arzının geçici olarak askıya alınmasının ardından petrol fiyatları dün yükselmişti. Bu kesinti, Polonya'nın doğusunda Ukrayna sınırına yakın bir köyde meydana gelen ve iki kişinin ölümüne neden olan bir patlamayla eş zamanlı olarak geldi ve Ukrayna çatışmasının sınırlarını aşabileceği endişelerini artırdı. Rusya Savunma Bakanlığı, Polonya-Ukrayna sınırına saldırı düzenlemediğini açıklarken, G7 liderleriyle görüşen ABD Başkanı Joe Biden, “Füzenin Rusya’dan fırlatılması uzak ihtimal” demişti. Bu sabah ise Çin'deki COVID-19 vakalarının artmaya devam etmesi, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında daha düşük yakıt talebine ilişkin endişeleri tetiklemesi ve jeopolitik gerilimlerin artması ve daha sıkı olacağına dair endişelere ağır basması nedeniyle petrol fiyatları hafif negatif. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,1 düşüşle 93,80 dolardan ve , ABD WTI vadeli işlemleri de %0,1 düşüşle varil başına 86,88 ABD Doları'na geriledi. Yurt içinde günün verileri konut piyasasından olacak; Türkiye İstatistik Kurumu konut satışları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası konut fiyatları verilerini açıklanacak. TUIK En son konut satışları yıllık yüzde 22,9 aşağıda 113 bin 402 adet olarak açıklanmışken, TCMB’de Konut fiyatlarında artışın yüzde 184,64 seviyesine ulaştığını açıklamıştı. Yurt dışında İngiltere enflasyon rakamlarının yanı sıra ABD perakende satışlar, sanayi üretimi verileri yakından takip edilecek. ABD’de sanayi üretimi en son yüzde 0,4 artarken, kapasite kullanım oranı yüzde 80,3 olarak açıklanmıştı.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın bugün düzenlediği saldırılarda Ukrayna topraklarına 85 füze fırlattığını belirterek, söz konusu füzelerin çoğunun enerji altyapısını hedef aldığını aktardı.

Rusya’nın düzenlediği füze saldırılarının ardından Ukrayna’da yaklaşık 7 milyon hanenin elektriksiz kaldığı bildirildi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in faiz artırımlarını enflasyonu yüzde 2 hedefine doğru giden bir düşüş patikasına sokmak için yeterince sınırlayıcı bir seviyeye ulaşıldığında durdurması gerektiğini söyledi.

Fed'in bankacılık sektörünün gözetim, denetiminden sorumlu başkan yardımcısı Michael Barr, Fed "aşırı yüksek" enflasyon ile mücadele ederken ekonominin zayıflayacağını ve işsizlik oranının artacağını söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in para politikasını agresif şekilde sıkılaştırmasının enflasyonu yavaşlatmakta olduğu konusunda çok az kanıt gördüğünü söyledi.

Rus petrol şirketi Transneft’in sözcüsü İgor Demin, Ukrayna’nın, Macaristan’a giden Rus petrolünün sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi’ni acil olarak toplantıya çağırdı.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Polonya’ya iki Rus füzesinin düştüğünü dair basında çıkan haberlerin farkında olduklarını fakat henüz bu haberleri doğrulayamayacaklarını açıkladı.

Eski Başkan Donald Trump, Federal Seçim Komisyonu'na (FEC) başvuruda bulunarak 2024 yılında başkanlık için aday olduğunu resmen ilan etti ve yeni bir kampanya komitesi kurdu.

Biden yönetiminden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Başkan Biden COVID-19 salgını ile mücadele ve Ukrayna'ya Rusya'ya karşı verdiği savaşta destek için 47 milyar dolar istedi.

Avusturya Ticaret Ataşeliği, yenilenebilir enerji ve yeşil teknolojiler alanında çalışan firmaların tanıtımını Ankara’da düzenlediği etkinlikle tanıttı.

UBS'e göre Çin bankaları gayrimenkul sektöründeki krizde 200 milyar dolar zarar ile karşı karşıyalar.

ISATR-ISBTR-ISCTR-ISKUR-İş Bankası 2022 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 37.973.995.000 TL (Önceki 7.076.703.000 TL )

Kaynak A1 CApital
Hibya Haber Ajansı