news-details

İnsani gelişme raporu 2019 Adana tanıtım toplantısı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 1990’dan beri yayımlanan İnsani Gelişme Raporu bu yıl 21. yüzyılda insani gelişmedeki eşitsizliklere odaklanıyor. Tüm dünyadaki eşitsizlikleri, gelirlerin, ortalamaların, bugünün ötesine geçerek inceliyor.

Sağlık, eğitim ve yaşam standartlarında önemli kazanımlar elde edilmesine, yoksulluk, açlık ve hastalıklarla mücadelede bugüne kadar görülmemiş ilerlemeler sağlanmasına rağmen, günümüzde dünyadaki pek çok insanın temel ihtiyaçları karşılanamıyor ve yeni nesil eşitsizlikler ortaya çıkıyor.

Eşitsizlikler toplumlarımızda, ekonomi ve siyasette kök salmış durumda. Doğum yeri ve ebeveynlerin gelir düzeyi çocukların yaşamlarının nasıl olacağını belirliyor. Eşitsizlikler erken yaşta başlayabiliyor, artabiliyor ve nesilden nesle aktarılabiliyor.

Eşitsizlikleri azaltmak, ortadan kaldırmak mümkün. 21. yüzyılda insani gelişmedeki eşitsizliklerin geleceği bizim elimizde. Ancak, geri dönüşün çok zor olacağı bir uçuruma yaklaşıyoruz. Hala seçim yapma şansımız var ve eşitsizlikleri azaltmak için hemen eyleme geçmeliyiz.

İnsani Gelişme Raporu’nun içinde farklı konularda ülkeler bazında hesaplanmış endeksler de yer alıyor. Bunlardan en bilineni, İnsani Gelişme Endeksi.

Türkiye’nin 2018 İnsani Gelişme Endeksi (İGE) değeri 0.806 oldu. Bu değerle Türkiye, 189 ülke ve bölge arasında 59. sırada yer aldı ve geçen yılki raporda yüksek insani gelişme kategorisindeyken bu yıl ilk kez olarak çok yüksek insani gelişme kategorisine yükseldi.

UNDP Türkiye ve Habitat Derneği iş birliği, Adana Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenecek İnsani Gelişme Raporu Adana Tanıtım Toplantısı’nda, 2019 İnsani Gelişme Raporu’nun temel bulgu ve mesajları, Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmeler ile bağlantılı olarak yorumlanacak.

Program

13.30 - Kayıt

14.00 - Açılış Konuşmaları

  • Zeki Kıvanç, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
  • Sezai Hazır, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

14.20 - 2019 İnsani Gelişme Raporu Tanıtım Sunumu

  • Seher Alacacı Arıner, UNDP Türkiye Programdan Sorumlu Temsilci Yardımcısı

14.50 - Panel

Moderatör: Prof. Dr. Azmi Yalçın, Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı

  • Prof. Dr. F. Yıldız Ecevit, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları
  • Prof. Dr. Levent Kurnaz, İklim ve eşitsizlikler, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü
  • Prof. Dr. Harun Arıkan, Teknoloji ve eşitsizlikler, Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

15.50 - Soru-Cevap

16.00 - İkram ve Sohbet/Tanışma


Hibya Haber Ajansı