news-details

İngiltere Merkez Bankası faizleri sabit tutma kararı aldı

İngiltere Merkez Bankası'nın dokuz üyeli para politikası komitesinden beş üye, Bank Rate olarak bilinen ana faiz oranını yüzde 4'te tutma kararı alırken, dört üye 25 baz puanlık bir indirimden yana oy kullandı.

İngiltere Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Eylül ayında yüzde 3,8 olan enflasyon oranının muhtemelen zirveye ulaştığı ve deflasyonist bir eğilimin başladığı ve bunun “para politikasının hala kısıtlayıcı duruşu tarafından desteklendiği” belirtildi ve eklendi:

“Bu durum, ücret artışlarının ve hizmet fiyat enflasyonunun yavaşlamasına yansımaktadır. Temel enflasyonun düşmesi, zayıf ekonomik büyüme ve işgücü piyasasında artan durgunluk tarafından desteklenmektedir.”

BOE, gelecekteki faiz indirimlerinin “bu nedenle enflasyon görünümünün gelişimine bağlı olacağı” konusunda uyardı. Bu nedenle, anelistler, enflasyonun düşmesi devam ederse, Bank Rate'in kademeli olarak düşmeye devam etmesinin olası olduğunu vurguladılar.

İngiltere devlet tahvillerinin getirileri genel olarak düştü ve 10 yıllık gösterge tahvilin getirisi neredeyse 3 baz puan geriledi. Bu arada İngiliz sterlini, önceki kazançlarını azaltarak ABD doları karşısındaki artışı yüzde 0,18'de kaldı.

Ekonomistler, büyük çoğunlukla, BOE politika yapıcılarının çoğunun Kasım toplantısında Bank Rate olarak bilinen ana faiz oranını yüzde 4'te sabit tutmak için oy kullanacağını tahmin etmişti.

Ancak Barclays, Nomura, Mizuho ve Unicredit gibi bazı kurumlar, bugün yüzde 3,75'e sürpriz bir indirim olabileceğine inanıyordu. Barclays Private Bank'ın baş piyasa stratejisti Julien Lafargue Çarşamba günü, faiz indirimi için gerekçeler olduğunu, ancak bunun “çok hassas bir denge gerektiren bir karar” olduğunu vurguladı.

Bu gelişmeler üzerine analistler, faiz belirleyicilerin Aralık ayında faizleri düşürebileceği ve beklenen enflasyonun soğuması (enflasyon Eylül ayında üçüncü ay üst üste yüzde 3,8'de sabit kaldı) ve işgücü piyasası verilerinin yumuşaması nedeniyle önümüzdeki yıl içinde tekrar faiz indirimi yapacağı konusunda genel bir fikir birliği olduğunu belirtiyorlar.
 

  Hibya Haber Ajansı