Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD 4. çeyrek tarım dışı üretkenlik verisi beklentilerin altında %1,7 seviyesinde gerçekleşti. FED yetkilisi Collins, ek faiz artışlarının sayısının gelen verilere göre belirleneceği açıklamasında bulundu. ECB’nin faiz artırımının bitmediğine dair sinyal vermesiyle Euro Bölgesi’nde TÜFE Şubat ayında %8,5′e geriledi. Çekirdek enflasyon ise, Ocak ayındaki %5,3′ten Şubat ayında %5,6′ya yükseldi. Euro Bölgesi enflasyonu Şubat'ta beklenenden zayıf gerileme gösterirken, ECB yetkililerinden de sıkılaşma mesajları gelmeye devam etti. Enflasyona dair açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun son üç ayda yavaşladığını ama Şubat ayında biraz yükseldiğini ve fiyat düşüşlerinin istikrarlı olmadığını ifade etti. Enflasyonu düşürmenin biraz zaman alacağını vurgulayan Lagarde, Mart ayındaki toplantıdan sonra da faiz artırımları yapılmasının olası olduğunu, faiz artırımlarının gelecek verilere bağlı olacağını söyledi.
Japonya’da Şubat ayı tüketici güveni sınırlı da olsa artmaya devam ederken, Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Hajime Takata, Japonya'nın enflasyonun %2 hedefini sürdürülebilir şekilde henüz yakalamadığını belirterek, Banka'nın ultra gevşek para politikasını sabırlı şekilde sürdürmesi gerektiğini söyledi. Japon ekonomisinin ılımlı bir toparlanmaya doğru gittiğini belirten Takata, yavaşlayan küresel talep gibi risklerin şirketlerin ücretleri artırma cesaretlerini kırabileceğini vurguladı. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic’in kesin olarak çeyrek puanlık artışlara devam edilmesinden yana olduğunu söylemesinin ardından ABD borsalarında alımlar hızlandı. S&P 500 endeksi günü %0,76 artışla 3.981 puandan tamamlarken, Nasdaq endeksi %0,73 ve Dow Jones endeksi %1,05 değer kazandı.
Avrupa piyasaları, Euro bölgesi enflasyon verilerinin etkisiyle düşüşle açılsa da gün içerisinde yukarı yönlü hareketler hakimdi. Almanya’da Dax endeksi %0,15 artışla 15.327 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,69 artışla 7.284 puana yükselirken, İngiltere’de FTSE100 endeksi %0,37 artışla 7.944 seviyesine yükseldi. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Japonya’da Tokyo çekirdek tüketici fiyat endeksi beklentilere paralel yıllık %3,3 artış gösterdi. Çin’de Caixin hizmet PMI verileri Ocak ayındaki 52,9′dan Şubat ayında 55,0′e yükselen bir artış gösterirken; Asya piyasaları Çin hizmet sektöründeki keskin yükseliş olduğunu göstermesiyle yükseldi.
Shanghai %0,17, Hang Seng %0,62 yukarıda işlem görürken, Nikkei 225 endeksi %1,53 ve Kospi endeksi %0,09 ile yükselişini sürdürüyor. ABD vadeliler cephesinde ise negatif seyir takip ediliyor. Bugün ABD’de hizmet PMI ve ISM imalat dışı PMI verileri, Almanya’da dış ticaret rakamları ve İngiltere’de bileşik ve hizmet PMI verileri izlenecek. Gelecek gündemde neler var? Gelecek haftada ABD piyasalarında tarım dışı istihdam ve Ocak ayı fabrika siparişleri öne çıkarken, İngiltere’den sanayi üretimi, Japonya’dan 4. Çeyrek GSYİH ve Çin’den enflasyon verileri yakından takip edilecek.
Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi güne 3,43 puan düşüşle 5.319,22 puanla başlangıç yaptı. Yatay negatif başlangıç yapan endeks veri gündeminin sakin olduğu günde küresel fiyatlamaların etkisinde satış baskısında kalarak günü %1,15 düşüşle 5.261 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksinde %1,03’lük kazanç görülürken, sanayi endeksi %2,21 değer kaybetti. Dün toplam işlem hacmi 83,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bugün ne bekliyoruz? Şubat ayı enflasyon verileri öncesinde BIST 100 endeksinde tepki alımlarının da etkisiyle ılımlı toparlanma olabileceğini tahmin ediyoruz. Yurt içinde bugün Şubat ayı enflasyon verileri takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki hafta yurt içi piyasalarda Şubat ayı Hazine nakit dengesi, Ocak ayı sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri yakından takip edilecek.
Tahvil ve döviz piyasalarında Euro Bölgesi enflasyon verileriyle Fed ve ECB’nin faiz artırım patikasına ilişkin fiyatlamalar etkili olmaya devam ediyor. Fed üyelerinden gelen şahin açıklamalarla EUR/USD paritesi 1,06’nın altına sarkerken ABD doları GOÜ para birimleri karşısında genel olarak değer kazandı. Tahvil piyasalarında ise faizlerdeki yukarı yönlü hareket dün de devam etti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 7 bp artışla %4,07 seviyesine yükselirken Almanya 10 yıllıkları 2 bp yükselişle %2,73 seviyesinden işlem gördü. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i de 6 bp artışla 555 bp seviyesine yükselirken, Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 6 bp artışla %9,39 seviyesinden işlem gördü. TL tahvil piyasasında ise işlem hacmi 1,1 milyar TL artışla 5,5 milyar TL seviyesine yükselirken 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi 14 bp artışla %10,63, 10 yıllık gösterge tahvil faiz ise 10 bp yükselişle %10,73 seviyesinden günü tamamladı.
TL likidite tarafında TCMB 35 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 1 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 119 milyar TL seviyesine geriledi. Ayrıca BİST repodan da gecelik vadede 7,9 milyar TL fonlama sağladı. Diğer yandan aynı gün valörlü swap işlemlerinden 2,8 ilave fonlama sağladı. TCMB verilerine göre 24 Şubat haftasında DİBS stoku 32,7 milyar TL artışla 2,038 trilyon TL nominal olurken, aynı hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 49,4 milyon TL artışla 18,9 milyar TL seviyesine yükseldi. Böylece YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki payı %0,93 'e geriledi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında ise parite etkisinden arındırılmış olarak toplamda yaklaşık 4,2 milyar $ azalış izlenirken, gerçek kişilerde 1,9 milyar $ azalış ve tüzel kişilerde ise 2,3 milyar $ azalış görüldü.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Şubat'ta hafif ticari ve otomobil satışları 81.148 adet olarak gerçekleşti. Böylelikle şubat ayları içinde en yüksek satış adedine ulaşılırken, otomotivde Ocak ayında görülen satış ivmesi Şubat'ta hızlanarak devam etti. Şubat ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %56,5 artarak 58.907 adet olurken, hafif ticari araç pazarı %85,2 artarak 22.241 adet oldu. TCMB'nin 23 Şubat 2023 tarihli PPK toplantı özetinde; para politikası duruşu, enflasyon görünümüne yönelik risklerin kaynağına, kalıcılığına ve para politikası ile ne ölçüde kontrol altına alınabileceğine dair değerlendirmeler dikkate alınarak, temkinli bir yaklaşımla sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir ifadesine yer verildi.
Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Şubat'ta ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %6,4 azalışla 18,6 milyar dolar oldu. Aynı ayda ithalat 30,8 milyar dolar olurken, bu rakamın %22’si enerji ithalatı kaynaklı gerçekleşti. Şubat ayında dış ticaret açığı 12,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca ülkemizin toplam ihracatının %8,6’sını oluşturan 11 ilimizde yaşanan deprem felaketinin ihracatımız üzerinde aşağı yönlü etkisine de değinildi. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 44 elektrik üretim santraline 2022 Aralık ayı için yaklaşık 338,5 milyon TL kapasite desteği ödemesi yapacak. Kapasite mekanizmasından yararlanan üretim tesislerine yapılacak ödemelere ilişkin listeye göre en yüksek ödeme, 31,2 milyon TL ile Gebze Elektrik Üretim şirketine yapılacak. Bu şirketi, 25,2 milyon TL ile Hamitabat Elektrik Üretim A.Ş. izliyor.
ABD, Pekin'in Ukrayna'daki savaş için Rusya'ya askeri destek sağlanması halinde Çin'e yeni yaptırımlar uygulanması olasılığı konusunda yakın müttefikleri ile temasa geçti. Reuters'in haberine göre Biden yönetimi, Çin'e olası yeni yaptırımlar konusunda özellikle G7 üyeleri ile temas kurarak olası yaptırımlar için destek bulmak üzere görüşmelere başladı. Çin, 5 Mart'ta temel ekonomik hedefleri ve politika önceliklerini içeren 2023 hükümet çalışma raporunu açıklayacak.
Raporda, yatırımcı ve tüketici güvenini artırmak ve pandemi sonrası umut verici bir toparlanmaya işaret etmek amacıyla 2023 yılı için potansiyel büyüme hedefini %6 olarak açıklanması bekleniyor. 2022 yılındaki %5,5’lik büyüme hedefine karşın COVID-19 salgını, emlak piyasasındaki dalgalanma ve yavaşlayan küresel talebin etkisiyle yılı %3 büyüme ile tamamlamıştı. Son veriler, ekonominin pandemi şokundan beklenenden daha iyi bir hızda toparlandığını gösterirken, Çin en son 2019 yılında %6-6,5 oranında bir büyüme hedef aralığı belirlemişti. Çin’in yolsuzlukla mücadele gözlem komitesi yaptığı açıklamada bankacılardan hedonistik yaşam tarzını bir kenara bırakmalarını ve Batı tarzını kopyalamaya son vermelerini istedi.
Çin’den finans sektörüne yönelik mikro-yönetim uygulamalarının son halkası olan ve bankacılara yönelik hayat tarzı uyarıları, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in hafta sonu Ulusal Halk Kongresi’nde iktidarını daha da pekiştireceğine yönelik beklentileri kuvvetlendiriyor. İsrail parlamentosu Knesset’in ülkenin yargı sisteminin çalışma şeklini değiştirecek bir yasa çıkarmaya hazırlanması üzerine halk kitlesel protestolarla tepki göstermeye başladı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasi kriz nedeniyle notunu düşüreceğine dair beklentilerle küresel yatırımcıların ülkede sahip oldukları yatırımlara yönelik endişeleri artıyor. Beyaz Saray, çevrimiçi tehditlere karşı Ulusal Siber Stratejisini yayınladı. Strateji, siber güvenliğin yükünü bireylerden ve küçük işletmelerden teknoloji sağlayıcılara kaydırmayı hedeflediği belirtildi.
Şekerbank (SKBNK, Pozitif): Şekerbank 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı teklifini brüt 0,0618279 TL, net ise 0,0556451 TL olarak genel kurulun onayına sunacak. Son kapanış fiyatına göre %2,5 temettü verimliliği hesaplıyoruz.
Alfa Solar (ALFAS, Sınırlı Pozitif): Alfa Solar 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı teklifini brüt 4,0 TL, net ise 3,60 TL olarak genel kurulun onayına sunacak. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 3.05.2023 olup, son kapanış fiyatına göre %1,6 temettü verimliliği hesaplıyoruz.
Medical Park (MPARK; Pozitif): Şirket, 02.03.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 75,85 TL – 78,65 TL (ağırlıklı ortalama 77,06 TL) fiyat aralığından toplam 17.510 TL nominal değerli MPARK payları geri aldı. Bu işlemlerle birlikte, 02.03.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 9.172.812 TL olup, bu payların sermayeye oranı %4,4092'ye ulaştı.
Alkim Kimya (ALKIM, Pozitif): Alkim Kimya 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı teklifini brüt 0,9259259 TL, net ise 0,8333333 TL olarak genel kurulun onayına sunacak. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 12.04.2023 olup, son kapanış fiyatına göre %3 temettü verimliliği hesaplıyoruz.
Kontrolmatik (KONTR, Pozitif): Şirket ile Suudi Arabistan'da yerleşik yabancı müşterisi arasında; toplam bedeli 6.300.000 USD olan Mobile Substation yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı. Projenin 2023 yıllı içinde teslim edilmesi planlanmaktadır.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Şirket mülkiyetindeki; İstanbul ili, Bakırköy ilçesi, Florya Mahallesi'nde yer alan 292/220 Ada/Parsel sayılı taşınmaz KDV dahil 1.171.800.000 TL bedelle satıldı.
Esenboğa Elektrik (ESEN, Pozitif): 02.03.2023 tarihinde 66,50 - 68,45 TL fiyat aralığından (Ortalama 67,4014) 1.545 adet pay geri alınmış olup, Şirketin sahip olduğu ESEN payları 471.293 adete ulaştı (Şirket sermayesine oranı %0,7364)
Şişecam (SISE, Nötr): 08.09.2022 tarihli 10.000.000.000-TL ihraç tavanı dahilinde şirketin, halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satışa sunulan 270 gün vadeli 650.000.000-TL nominal değerli finansman bonosu vade başlangıç tarihi 2 Mart 2023, itfa tarihi 27 Kasım 2023 olacak şekilde gerçekleştirildi.
Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı