news-details

Piramit Menkul: Asya hisse senedi piyasaları haftaya karışık bir başlangıç yaptı

Piramit Menkul Araştırma, Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek’in açık kaynaklı dil modeliyle ilgili haber akışının ardından yonga üretimi ile ilgili şirketlerin hisselerinde sert düşüşler olduğunu duyurdu. Analizde şunlar denildi:

"Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasaları haftaya karışık bir başlangıç yaptı. Japonya Nikkei225 Endeksi %0,49 düşerken Topix Endeksi %0,64 yükseldi. Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek’in açık kaynaklı dil modeliyle ilgili haber akışının ardından yonga üretimi ile ilgili şirketlerin hisselerinde sert düşüşler oldu. Çin'in PMI ve sanayi kârı verilerinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmezken Shenzhen Bileşik Endeksi %0,84 geriledi. PMI verilerine göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde imalat sektörü ocakta beklenmedik bir şekilde daraldı; resmi imalat PMI verisi 50,1’den 49,1’e geriledi. İmalat dışı PMI 52,2’den 50,2’ye geriledi. Ayrıca, Çinli sanayi şirketlerinin kârları aralıkta yıllık %11 arttı. Pekin yönetimi hisse senedi alımlarına yönelik teşvik açıklamaya devam ediyor. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,85 yükseldi. Güney Kore, Avustralya ve Tayvan piyasaları bayram nedeniyle bugün kapalı.

Haftanın ilk işlem gününde Almanya’da ocak ayı Ifo İş İklimi Endeksi, ABD’de aralık inşaat izinleri, yeni konut satışları ve ocak ayı Dallas Fed İmalat Endeksi verileri takip edilebilir. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve imalat sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verilerini yayımlayacak.

Yurt içinde reel kesim güveni ve kapasite kullanım oranı (Ocak)

Haftanın ilk işlem gününde TCMB Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve imalat sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verilerini yayımlayacak. Perşembe günü ise TÜİK’in yayımlayacağı Ekonomik Güven Endeksi takip edilecek.

Aralıkta mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 102,7 seviyesinde gerçekleşmişti. Aynı dönemde imalat sanayi genelinde mevsimsellikten arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) bir önceki aya göre değişmeyerek %75,6 oldu.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Asya’da, Çin CSI300 Endeksi %0,77, Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,86, Güney Kore Kospi Endeksi %0,85 yükselirken Japonya Nikkei225 Endeksi yatay seyretti. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi ve Almanya DAX Endeksi %0,08, İngiltere FTSE100 Endeksi %0,73 değer kaybederken Fransa CAC40 Endeksi %0,44 yükseldi. ABD’de ise S&P500 Endeksi %0,29, Dow Jones Endeksi %0,32, Nasdaq Bileşik Endeksi %0,50 değer kaybetti.

Borsa İstanbul’da da satıcılı bir seyir izlendi. BIST100 Endeksi %0,08 değer kaybederek 10.104 puandan kapandı. BIST 100’de işlem hacmi 81,29mlr TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi %0,20 düşüşle 11.177 puandan seansı tamamladı. BIST Banka Endeksi %1,36 düşerken, BIST Sınai Endeksi %0,42 yükseldi.

Moody’s kredi notu değerlendirmesi

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunda değişikliğe gitmedi. Yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notlarının, ülkenin büyük, çeşitlendirilmiş ve dirençli ekonomisi, ılımlı kamu borç yükü ve iyileşen para ve makroekonomik politika etkinliğiyle desteklendiği aktarıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin kredi notlarının, büyük, çeşitlendirilmiş ve dirençli ekonomisi, ılımlı kamu borcu ve artan para ile makroekonomik politika etkinliğiyle desteklendiği belirtildi. Sıkılaştırılan para politikasının, kredi büyümesini sınırladığı, Türk lirasına güveni artırdığı, ekonomiyi yeniden dengelendiği, enflasyonu düşürdüğü, cari açığı daralttığı ve yabancı sermaye girişini teşvik ettiği ifade edildi.

Enflasyonun yıl sonunda yaklaşık %30’a gerilemesinin beklendiği, swap hariç döviz rezervlerinin pozitif seviyede olduğu ve dış kırılganlık risklerini azalttığı vurgulandı. Mali politikanın bu yıl daha sıkı olmasının, dezenflasyonu ve ekonomik dengelenmeyi destekleyeceği öngörüldü.

Makroekonomik istikrarı sağlayan, enflasyonu düşüren, ekonomiyi dolarsızlaştıran ve kredi odaklı büyümeden uzaklaştıran politikaların devamı halinde Türkiye'nin kredi notunun artırılabileceği ifade edildi.

BoJ para politikası toplantısı

Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizini 25bp artırımla %0,50 ile 2008’den beri en yüksek seviyeye çekti. Piyasaların büyük ölçüde beklentisi faiz artırımına gidileceği yönündeydi. BoJ Başkanı ve Başkan Yardımcısı da geçen hafta ocak toplantısı için bu yönde sinyal vermişti. 8’e 1 oyla alınan kararın ardından Japonya hisse endekslerinde sınırlı bir yükseliş olurken JPYUSD paritesinde aşağı yönlü sınırlı bir baskı oluştu.

Japonya TÜFE verileri

Japonya’da TÜFE aylık %0,6 artarken, yıllık bazda %3,6 arttı. Çekirdek TÜFE ise yıllık bazda beklentilere paralel %3,0 artış gösterdi.

Küresel PMI verileri (Ocak-öncü)

Dünya genelinde ocak ayının öncü PMI rakamları açıklandı;

Japonya’da imalat PMI beklentilerin altında 48,8 olarak açıklandı. Bir önceki ay 49,6 idi. Hizmet PMI ise 52,7 olarak açıklandı. Bir önceki ay 50,9 idi.

İngiltere’de imalat PMI beklentilerin üzerinde 48,2 olarak açıklandı. Bir önceki ay 47,0 idi.Hizmet PMI ise beklentilerin üzerinde 51,2 olarak açıklandı. Bir önceki ay 51,1 idi.

Euro Bölgesi’nde imalat PMI beklentilerin üzerinde 46,1 olarak açıklandı. Bir önceki ay 45,1 idi. Hizmet PMI ise beklentilere paralel 51,4 olarak açıklandı. Bir önceki ay 51,6 idi.

Almanya’da imalat PMI beklentilerin üzerinde 44,1 olarak açıklandı. Bir önceki ay 42,5 idi. Hizmet PMI ise beklentilerin üzerinde 52,5 olarak açıklandı. Bir önceki ay 51,2 idi.

ABD’de imalat PMI beklentilerin üzerinde 50,1 olarak açıklandı. Bir önceki ay 49,4 idi. Hizmet PMI ise beklentilerin altında 52,8 olarak açıklandı. Bir önceki ay 56,8 idi."

  Hibya Haber Ajansı