PHINIA'nın amiral gemisi konumundaki Delphi ise, pek çok üretim tesisi ile birlikte İzmir'deki fabrikasında üretilen orijinal ekipman ve dünyada öncü teknolojilerin yanı sıra satış sonrasında da otomotiv markalarına küresel çapta ve orijinal ekipman kalitesinde çözümler sunmaya devam ediyor. 2024 yılının sektör için küçük çaplı büyüme veya mevcudu koruma odaklı geçtiğini söyleyen Delphi Türkiye, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Reşat Dumanoğlu, “Sektör olarak bu aslında çok alışık olduğumuz bir durum değil. Finansman maliyetlerinin alışılanın üzerinde gerçekleşmesi ve ihracat pazarlarındaki daralma 2024’te etkili oldu. Buna rağmen Delphi olarak biz 2024’ü yüzde 10’luk bir büyümeyle tamamladık. Aslında, döviz bazlı çift haneli büyümeye alışık olan bir firmayız. Aynı zorlayıcı nedenler tabi ki bizim için de vardı; ancak Delphi Türkiye olarak tamamıyla iç pazara odaklanmamız, ihracat odaklı bir yapımızın olmaması nedeniyle ihracat pazarlarındaki daralma bizim satışlarımızı sınırlı şekilde etkiledi” dedi.
Şirketin 2025 yılı hedef ve çalışmalarını da paylaşan Reşat Dumanoğlu, şöyle devam etti:
“Yine sınırlı büyümelerin gerçekleşeceği, mevcudun korunmaya çalışılacağı bir yıl olacağını öngörüyoruz. Hatta 2025’in ilk çeyreğine baktığımızda sektör, biraz daha beklentinin altında bir taleple karşılaşıyor; ama bu yıl bizim için heyecan verici birkaç konu var. Bunlardan ilki, yeni depo yatırımımız. Geçtiğimiz yıl büyümemizi sağlarken lojistik merkezimizin kısıtlarıyla mücadele ettik. Ancak şimdi, gelecekteki büyümeyi destekleyecek önemli bir adım attık ve mart ayında Manisa'da yeni bir lojistik merkezi devreye aldık. Bu yatırım sayesinde depolama kapasitemiz yüzde 135 oranında artarken yıllık sevkiyat kapasitemiz de yüzde 70 oranında büyüdü. Bu lojistik merkezi, pazardaki taleple paralel olarak hizmet seviyemizi yükseltecek ve ilerleyen yıllarda bizlere önemli avantajlar sağlayacak. Bu yatırımın pazardaki gelişen, daha domine eden yapımızı destekleyeceğini düşünüyoruz.
Ürün grubu açısından da geçen yıl fren, araç elektroniği ve termal ürünlerinde büyüme sağladık. Bu yıl öncelikli olarak ön takım ürünlerimize odaklanacağız. Geçen yıl bin 400 yeni referans eklediğimiz ön takım ürün gamımıza, bu yıl da bin yeni referans eklemeyi planlıyoruz. Bu sayede kapsama oranımız daha da artacak. Özellikle fren disk ve balatalarında kapsama oranımız yüzde 99’a ulaştı ve ön takımda da bu seviyelere ulaşarak Avrupa ve Türkiye’deki lider satış sonrası firma konumumuzu pekiştireceğiz.
Ayrıca orijinal ekipman üretim tarafında da Türkiye’de Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Stellantis, Hyundai ve KIA gibi markalara üretim yapıyoruz. 2024 yılı itibariyle bu markalara DAF ve PACCAR’ı da ekledik. Bu iki marka için fabrikamızda ağır vasıta dizel yakıt sistemlerinde kullanılan ünite pompalarının üretimine başladık. Ayrıca, dizel yakıt sistemleri komponentlerinden en önemlilerinden biri olan yakıt dağıtım kontrol modülü, 2024 yılı itibarıyla yine Stellantis Grubu için Türkiye'de üretilmeye başlandı.”
Bu yıl ticari araçların dışında bir odak noktaları daha olduğunu belirten Delphi Türkiye, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Reşat Dumanoğlu, “Delphi olarak, Türkiye’de hızla büyüyen Çinli otomobil markaları MG, Chery ve BYD’yi yakından takip ediyor ve bu markalar için satış sonrası pazarına özel ürünler geliştiriyoruz. Chery TIGGO 7 ve 8 ile BYD ATTO 3 için Delphi global iş birliğiyle hazırladığımız bu ürünlerin geliştirme sürecini hızlandırarak yaklaşık bir yıl içinde tamamladık. Togg’un da satış sonrası yedek parçaları için çalışmalarımız devam ediyor. Elektrikli araçlarda büyümek istiyorsak Togg için de ürün sunmamız gerekir. Umarım yakın zamanda sonuç alacağız” dedi.
Hibya Haber Ajansı